Afscheid bij BSG

Beste clubgenoten,
Het is tijd om afscheid te nemen. Na zes jaar voor Bussum te hebben gespeeld en vijf jaar in het bestuur te hebben gediend is het leuk en goed geweest. Ik heb veel geleerd, veel mooie dingen meegemaakt en ben toe aan iets nieuws.
 
Ik kwam hier naar Bussum toe om een kans te krijgen in het tweede team. De traingen van Leon Pliester en de samenscholing van leeftijdsgenoten zorgen voor een ideale schaakclultuur - ik werd rap beter. Van het tweede naar het eerste team. Van een halfje naar drieënhalf uit negen in de Meesterklasse. De kampioenswedstrijd tegen HSG. Ik ben als schaker gegroeid.
 
Tijdens mijn eerste jaar merkte ik dat de club verjonging moest gebruiken. Ik stapte in het bestuur. We hebben mooie dingen gedaan, zoals het jubileum, de schaakchallenge, het opzetten van een nieuwe jeugdafdeling, het zoeken van nieuwe sponsors. De website. Ik heb het jeugdtoernooi opgezet en het Pinkstertoernooi overgenomen. Het zijn mijn eerste stapjes geweest.
 
In mijn bestaan is er aflopen jaar veel veranderd. Het luie en vrije studentenleventje heb ik ingeruild voor een hectisch bestaan waarin ik veel leuke en nieuwe dingen doe. Binnen de schaakwereld ben ik betrokken bij de grootste Nederlandse toernooien. Ik wil het schaken toegankelijker maken voor een groot publiek. Het Stedelijk Museum gaat als een boekenwurm door mijn agenda en met mijn eigen bedrijfje probeer ik in de groene cijfers te blijven. Vrije tijd. Ach. Vrije tijd.
 
Minder tijd voor schaken, dat in ieder geval. Dat had ik twee jaar terug niet kunnen denken. Toen speelde ik 140 lange partijen per jaar. Na een clubavond ging ik gerust op Schiphol drie kwartier wachten op de nachttrein naar huis. Toernooien door het hele land. Overal goed voorbereid. 
 
Nu kijk ik al op tegen een wedstrijd in de KNSB. In je vrije tijd spelen op het hoogste niveau. Onvoorbereid. Op mijn laatste benen won ik de wedstrijd in Leiden. Ik kan dat niet al te vaak meer doen. Ik  moet op de KNSB-zaterdag weer zin hebben in schaken als ontspanning en creatieve bezigheid. Daar passen andere clubs misschien meer bij.
 
Minder tijd voor het bestuur, dat ook. Ik kon dingen maar half doen. En dan moet je er mee te stoppen. Het zijn twee losstaande besluiten, maar vallen op hetzelfde moment.
 
Dus ja.
 
Ik hoop dat mijn taken in het bestuur zo enthousiast mogelijk worden overgenomen. BSG is natuurlijk een prachtige club. Maar ook eentje die weer nieuwe ideeën kan gebruiken. Over de vergrijzing bijvoorbeeld - de reden dat ik in het bestuur kwam. Maar verder dan verjonging in het bestuur en het eerste team zijn we niet gekomen.
 
De twee KNSB-teams, de jeugdafdeling en de doorstroming van nieuwe helden naar de senioren. Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat. Ik hoop wel bij het Pinkstertoernooi betrokken te blijven - als het lukt om het naar een nieuwe locatie te verhuizen. 
Het zijn allemaal extra's bovenop die belangrijke kerntaak van de vereniging, om een gezellige en leuke intene competitie te bieden.
 
Ik ga de club verlaten. Met een bak vol ervaring en goede herinneringen. Maar jullie, de leden, kom ik ongetwijfeld nog vaak tegen. Tot snel! 
 
Groeten! Lennart

     

Recent articles