Big Brother en een zak met geld

Over 18 dagen begint de Anand-Kramnik WK-match in Bonn. Het gaat een historische match worden, en zal voor eens en altijd het FIDE WCh van Anand en het Classical WCh van Kramnik worden herenigd tot 1 wereldtitel. In mijn vorige artikel bekeken we het Foidos-systeem. Ik stelde dat het systeem zou aanslaan als een bom, maar dat er meer discussie zou moeten ontstaan over het tonen van live-partijen op internet. Het belang van het publiek -na de topspelers en de commercie- zou pas op de derde plaats zou vallen, zo stelde ik.

(Eerste update: toeveging informatie tweede bron: een uur vertraging is een half uur geworden)

Book your ticket now!

Op 4 september kreeg ik een mail van het Foidos-team, waarin werd aangekondigd dat de tickets voor de WK-mtach te koop zijn. Daarbij werd niet het bijwonen van het WK in de speelzaal bedoeld (€ 35 per dag), maar de tickets om gebruik te kunnen maken van het Foidos-systeem.

Tot 14 september kreeg het publiek 30% korting op de normale prijzen, en tot 30 september nog wel 20%. We hebben het hier dan over tickets die zonder korting € 90 voor de hele match, of € 10 voor een dag over de toonbank zouden gaan. Een hoop geld, voor 12 partijen. Voor dat geld krijg je wel commentaar op de partijen -in 4 verschillende talen-, en heb je de mogelijkheid om live-beelden vanuit vijf camerastandpunten te bekijken.

Voor alleen het commentaar en de beelden vind ik het dat geld niet waard. Maar dat is nog niet alles. Uit een goed geïnformeerde bron twee goed geïnformeerde bronnen heb ik vernomen dat enkel en alleen het Foidos-systeem de partijen live zullen overbrengen. Op de sites van Der Spiegel en The New York Times en misschien op de schaakservers ICC en Playchess zullen de partijen getoond worden met een uur half uur vertraging. Dat is in het contract opgenomen.

Dat brengt het Foidos-systeem in een heel ander daglicht. Het krijgt zo een machtspositie, want het is gewoon de enige manier om de partijen echt live te volgen. En daar hebben mensen wel graag geld voor over. Dat betekent: Big Business.

Hensel en een zak met geld

Het doet mij denken aan een ander evenement in Duitsland: De Sparkassen Chess Meeting; beter bekend als het jaarlijkse toernooi van Dortmund. In de 2005-editie wilden de organisatoren meer mensen naar de speelzaal lokken door geen live-partijen aan te bieden. De partijen werden pas bij afloop van de ronde online gezet.

De laatste drie ronden van dat toernooi werden uiteindelijk toch wel live uitgezonden, na veel boze reacties van schaakfans van over de hele wereld. Volgens de organisatie had de actie wel succes opgeleverd: er kwamen meer mensen naar de speelzaal. De daarop volgende jaren werden deze rare capriolen echter niet herhaald, en waren de partijen gewoon weer live te volgen. Meer over deze zaak is hier en hier te vinden.

Het is niet heel verrassend dat juist bij de WK-match in Duitsland is gekozen voor een afgeslankte versie van deze Dortmund-regeling. Kramniks manager Carsten Hensel heeft in beide organisaties een dikke vinger in de pap.

Ik denk dan ook dat het Hensel is die deze regeling rond de live-uitzendingen heeft gepusht. Reden hiervoor is een hele grote zak met geld, die het Foidos-systeem op zou moeten brengen. Het zou het zeer rijk vermogende koppel Kramnik-Hensel alleen maar nog rijker maken.


Carsten Hensel (r.) met zijn goudhaantje Vladimir Kramnik
 

En het publiek?

Wat de gevolgen voor het publiek zullen zijn kan ik niet goed voorspellen. Gebruikers van het Foidos-systeem zien de partijen een half uur eerder dan de rest van de wereld. Zij kunnen vervelend gaan doen door op fora of op ICC en Playchess de zetten al bekenbaar te maken. Een enthousiast volger van de partij moet dus goed oppassen waar hij de partij volgt, want een flash foreward is bij een sportwedstrijd funest..

Het meeste kijk ik op tegen het einde van de partij, in tijdnood. De partij is bijvoorbeeld verwikkeld geraakt in een bijzonder interessant eindspel, met kansen voor beide partijen. Krijg je -als volger op Playchess- opeens van zo'n Foidosser te horen dat de partij al voorbij is. Dat is een enorme anti-climax, en zal een hoop ergernis met zich meebrengen.

Naast dit praktische bezwaar, kan ik mij zo voorstellen dat de publieke opinie -onder leiding van bijvoorbeeld de bloggers van Chessvibes en Chessdom- het Foidos-systeem en de tijdvertraging zullen veroordelen. Een vervelende discussie tussen het publiek en de organisatoren zou het gevolg kunnen zijn. Maar ik denk dat de organisatie sterk genoeg in haar schoenen zal staan om die te winnen.

Vooralsnog is het gissen naar de consequenties van het half uur vertraging. Opvallend is in elk geval dat ik nergens melding heb kunnen vinden over de tijdvertraging. Zo kan het zijn dat het publiek pas een paar dagen voor het begin van de match worden geïnformeerd. Dat zou schandalig zijn.

DGT heeft er ondertussen zin in. In een persverklaring op 27 maart melden ze tussen de 150.000 en 250.000 mensen te verwachten die de WK-match live zullen willen bekijken. Maar hoeveel daarvan er Foidos gaan gebruiken? Ik in elk geval niet. Ik ben tegen.

     

Recent articles