Blijf omkijken

Je pikt ze er zo uit, de Joden in het vliegtuig van Londen naar Tel Aviv. Zestigplussers met westers uiterlijk en een keppeltje op. Ik heb me er nooit in verdiept, maar zouden de mannen met keppeltje op kortschoren hoofd en rastasliertjes aan de zijkant dan Orthodoxe Joden zijn? Zwarte jurk met witte panty’s. Groot gezin, Oude Testament in de hand. Ze lijken allemaal hetzelfde. Dat lijkt me vooral vermoeiend.

De schaakwereld is voor veel mensen ook zo’n subcultuur waar weinig over bekend is. En daarin zal ik vanaf vandaag mijn brood moeten zien te verdienen.

Ik ben op weg naar mijn eerste buitenlandse toernooi, de Europese clubkampioenschappen in Eilat. Ingevlogen als techneut. Als de schaakpartijen niet meer live te volgen zijn, dan zal iedereen naar mij wijzen. Een schone taak.

Het is geen toeval dat juist ik ben uitverkoren voor deze klus. Al een paar jaar probeer ik mijn weg te vinden in de wereld van schaaktoernooien. Eerst met schrijven, later met meer technische dingen als het maken van websites, video’s en liveverslaggeving. Ik ben ondertussen betrokken bij veel grote toernooien in Nederland.

Eigenlijk als vanzelfsprekend betaal ik al ruim een jaar mijn huur met het geld dat ik met toernooien ophaal. En dan is het een logisch gevolg om volledig te kiezen voor een job in de schaakwereld.

Maar nu in het vliegtuig bekruipt me toch die angst. Doe ik er wel goed aan? Deuren achter me zullen later moeilijker opengaan. En wanneer kies je er eigenlijk voor om er weer uit te stappen? Ik heb geen specifieke doelen gesteld. Moet ik alleen kijken of er genoeg geld binnenkomt?

De angst is om de Orthodoxe Jood te zijn die met het geloof is opgegroeid, later ook echt voor het geloof valt en er nooit mee zal breken. Ik moet waakzaam zijn in het avontuur. Oog houden voor andere mogelijkheden. Voor andere subculturen.

      

Recent articles

Blijf omkijken - 3 October 2012

Ben jij er al uit? - 4 October 2010

Reactie op een column - 7 April 2010

Vingeren of stoppen - 10 February 2010

Hoe veilig is muziek? - 14 January 2010