Ewoud

Ewoud, Ewoud. Wat ben je aan het doen? Je schaakt momenteel in Groningen. In het sterke Groninger schaakfestival. Een groep die bijna net zo sterk is als het Open NK in Dieren. Ik zou met gepaste ambities die kant op gaan. De onderste regionen zouden mijn deel zijn. Maar jij Ewoud? Jij?

Ewoud, je bent sinds juni dit jaar een zelfbenoemde schaakprof. Je studeert geen Economie, Natuurkunde of de hogere managementopleiding voor de mobiliteitsbranche. Nee, na het behalen van je eindexamen VWO ging je een jaartje schaken. En dat terwijl je VWO zes in twee jaar hebt gedaan.

Schaken is je hobby. En je bent er heel goed in. Jij bent de beste schaker van jouw leeftijd zonder internationale titel. De beste subtopper van het land dus!
Op regionaal niveau hebben wij een aantal keer tegen elkaar mogen spelen. De kleine Lennart tegen de grote Ewoud. En dat terwijl jij een jaar jonger bent. Jij won steeds met een groot vertoon van macht. Dat ik de laatste partij op mijn tandvlees remise hield doet daar niets op af.

Tijdens trainingen laat jij zien dat jij het spelletje begrijpt. Je komt met de beste suggesties. En je rekent iedereen eruit. Je bent iemand met veel potentie.

Oké, jouw openingsrepertoire is wel voor verbetering vatbaar, en de standaard eindspelen mogen ook wel weer eens ververst worden. Maar daar heb je dit schaakjaar voor. Een jaar lang heb je niks anders te doen dan schaken. Je traint en je speelt veel toernooien. Zo kom jij dit jaar door.

Maar Ewoud, we zijn nu meer dan een half jaar na jouw eindexamen. En wat heb je gepresteerd? In Dieren verloor je van iedere IM. Het Open NK voor de jeugd moeten we maar snel weer gaan vergeten. In Roemenie won je geweldig knap van een grootmeester! Maar de rest van het toernooi moet zijn tegengevallen.
Hoogeveen was daarna weer een opsteker. Je speelde remise tegen een IM, en won en passant nog wat elopuntjes bij de andere tegenstanders. Maar ver boven je vroegere niveau steeg je niet uit.
In de KNSB competitie zijn we aan een onmogelijke missie bezig. Maar 0 uit 4, en een verlies in de beker. Dat had ik niet van je verwacht.

En dan nu Groningen. Je speelt daar gewoon slecht. Eerst verlies je van een IM; kan gbeuren. Daarna wordt je overklast in een Caro Kann door een jongere speler, en je maakt daarna tegen die Bijlsma in zeer goede stelling een opmerkelijke beslissing om naar jouw lievelings materiaalverhouding af te wikkelen. Raar omdat je van Dame tegen Toren, Paard en pionnen houdt. Hoe meer stukken hoe beter. Maar je mag blij zijn dat jouw jeugdige opponent zijn kans niet pakte. Je kwam nog weg met remise.

Je vervolgde met twee strakke overwinningen die beiden jouw echte krachten laten zien: een aanvallend genie met een sterke positionele basis. Waarom laat je dat niet iedere partij zien?

Tegen die Russische FM wordt jouw opening helemaal gekraakt. De slechte Loper van Zwart in het Frans kan ook goed worden hé. En dat was nu al vanaf zet acht het geval. Dat je daarna nog van een taltentje verliest maakt het feest compleet.

In zeven partijen heb je nu al 32 ratingpunten verloren in Groningen. Sinds deze zomer heb jij al bijna negentig punten kwijt gespeeld. Menig schaker zou daardoor een schaakpauze van een half jaar in acht nemen. Even afkoelen.

Ewoud, je hebt veel geleerd het afgelopen half jaar. Ik hoop dat je dat omzet in een positieve flow naar boven! Dat je nog sterker het dal uitgaat als dat je erin bent gekomen. Dat 2009 jouw jaar gaat worden.

En er is nog zoveel te winnen. Wat dacht je van jouw laatste NK voor de jeugd, Capelle la Grande en andere buitenlandse toernooien. Met jouw talent -en ondertussen ook ervaring- weet ik dat er zeker een norm voor je in moet zitten komend jaar.

Je moet daarvoor wel harder werken dan ooit. Sla die Sweet Sixteen marathon op MTV maar eens over. Laat je eens niet betoveren door die mooie auto's bij Cribs. Studeren, studeren en studeren. Doorzettingsvermogen en wilskracht zijn de belangrijkste eigenschappen die je moet bezitten in deze moderne tijd. Als je dat laat zien in het schaken, zal het met een nieuwe studie vanaf september 2009 helemaal goedkomen! Go ahead boy!


Kom op Ewoud, niet bang zijn!

     

Recent articles