Hans Ree op de Radio

Hans Ree -Nederlands kampioen van 1967, 1969, 1971 en 1982- schaakt sinds een aantal jaar voor het Gooise BSG. De grootmeester speelt momenteel niet veel meer -alleen externe in een onbenullige klasse- maar zijn rating is al jaren hoger dan die van Dennis de Vreugt en hij blijft in de buurt van het getal behorende tot de veel spelende GM Harmen Jonkman.
De laatste jaren is Ree in schakend-Nederland bekend gebleven als columnist voor het NRC en het geweldige schaamagazine New In Chess. De leuke stukjes uit het NRC zijn hier te vinden.
Ree heeft een mooi schaakleven achter de rug. Wie leest over de schaakavonturen van Nederlanders in de jaren '70 komt de naam van Ree vaak tegen. Hij speelde veel, had een filosofische uitstraling en zocht waarschijnlijk de vrouwtjes ook wel eens op - al dan niet in cafe's.

Ree houdt ook van schrijven en heeft in de jaren tachtig en begin jaren negentig zijn columns gebundeld tot drie boeken. Afgelopen week is er een nieuw bundelwerk uitgekomen, waar nu voor het eerst de naam van Ree onder staat. Samen met onder andere Lien Heyting -ook werkzaam bij NRC- schreef hij in het clubblad van het volkstuinencomplex Nieuw Vredelust uit Amsterdam. Ze wilden iets leuks en spannends doen -precies de reden waarom de blogs nu zo populair zijn- en besloten voor het clubblad van tuinierders te gaan schrijven. Lien had een tuintje in Nieuw Vredelust, ze bedachten allemaal een schuilnaam en levereden stukjes af. Tegen de editor van het blaadje werd verteld dat Lien met wat vrienden en familie onder een pseudoniem wilden schrijven in het blad. De arme, nietsvermoedende man vond het best en vervolgens kwamen de eerste verhaaltjes, gedichten en liedjes in het blad te staan. Grote schrijvers als Adriaan van Dis en Maarten 't Hart sloten zich later ook aan als schrijvers.

De stukjes moesten te maken hebben met tuinen en het publiek mocht niet achter de namen van de schrijvers komen. Zie het al voor je, een blad van mensen die tuinieren. Verhalen over de zonnebloemen, de kraaien die de vruchten opeten, recepten en bloemkool. Tussen die verhalen zitten literaire meesterstukjes, geschreven door de grootste schrijvers van Nederland. Het mooie is dat de namen achter deze pseudoniemen pas sinds een paar weken bekend zijn. Niemand kwam op het idee dat de stukjes van Cor de Niet en Viola Fruitvlieg wel erg goed geschreven waren, ook al was Cor nog nooit gezien op het tuinencomplex. Het geheim is al vijftien jaar stand gebleven, tot afgelopen week.
Ruim 240 stukjes, de laatste dateert uit eind 2000, zijn nu gebundeld in het boek Tuin in de branding, Verhalen, liedjes en verzen uit Nieuw Vredelust, uitgegeven door Gianotten. Het is sinds 1 maart te koop in de boekhandels voor de prijs van achttien Euri.

Afgelopen woensdag is Lien Heyting samen met Hans Ree naar de studio's van Radio 1 gegaan om het boek te promoten. Ze waren te gast bij Met het oog op Morgen. Lien legde wat uit over de oorsprong van het boek, waarna Hans wat mocht voorlezen. Het stuk van Hans vind je hieronder. Het geluid staat wat zacht. Opgeblazen boxen worden door mij vergoed.

     

Recent articles