Hoe veilig is muziek?

Ik stap zeven uur in de ochtend de deur uit op weg naar school. Tijdens het wandelingetje naar de bushalte pak ik mijn mp3-speler uit mijn tas, help de draadjes van de oordopjes uit de knoop en breng ze in mijn oren. Ik maak een bescheiden keuze uit ruim zevenduizend songs en zet het volume op stand 6 van de 25, prima voor in een rustige omgeving. De bus komt. Ik stap in en knik de buschauffeuse gedag. Door het lawaai in de bus gaat het volume op 9.

Aangekomen op het station loop ik direct de trein in die al op me staat de wachten. Omdat het erg druk is in de trein vraag ik een jongen of ik op de zitplek van zijn rugtas mag zitten. Hij kijkt een beetje verward, haalt een wit IPod-oordopje uit zijn oor en zet zijn tas weg. Ik ga zitten en wanneer we wegrijden hoor ik niet alleen mijn muziek maar ook die van mijn buurman. Mijn volume gaat een streepje hoger.

Anderhalf uur later aangekomen loop in in Enschede naar school. Ik merk dat mijn mp3-speler wel erg hard staat en zet het volume terug op 8.
En op de twee uur durende terugweg precies hetzelfde. Lekker muziek luisteren.

Gehoorbeschadiging

Van het gebruik van mp3-spelers kan je gehoorbeschadiging krijgen. Volgens onderzoek van de EU loopt 5-10% van de gebruikers van mp3-spelers die kans. Het harde geluid gaat rechtstreeks jouw oren binnen zonder dat het onderweg gedempt wordt. Ik, als jongere, merk niet meteen wat van de gehoorbeschadiging. Pas over vele jaren zal ik er wat van gaan merken, maar dan is het al te laat. Als je eenmaal gehoorbeschadiging hebt kan je er niet meer af komen.

Het TV-programma Helder van Teleac besteedde vorig jaar een 25-minuten durende uitzending aan gehoorbeschadiging. Hoewel vrij eenzijdig, kortzichtige en onvolledig is het toch de moeite van het kijken waard. In de eerste paar minuten wordt gehoorbeschadiging goed uitgelegd.

Een extreem voorbeeld van gehoorbeschadiging is Lars Ulrich, de drummer van Metallica. Hij verklaarde onlangs dat hij al jaren leidt aan de gehoorbeschadigings-ziekte tinnitus, waardoor hij constant een piep of zoem hoort. Hij is er nu mee naar buiten gekomen om de jeugd te waarschuwen voor de gevolgen van gehoorbeschadiging. En ik luister graag naar hem.

Wanneer krijgen we gehoorbeschadiging van het luisteren naar de mp3-speler? In de tabel op deze Canadese site staat aangegeven hoe lang je maximaal per dag naar een bepaald geluidsniveau mag luisteren om gehoorbeschadiging te voorkomen.

Nu weet ik dat die tabel niet bindend is, maar zou het graag naleven. Mijn probleem is echter dat ik niet weet hoeveel decibel mijn mp3-speler produceert. Om een beetje een idee te krijgen: 85 dB is het geluid in een rijdende auto, 87 dB is het maximale niveau waaraan een werknemer in de EU constant aan mag worden blootgesteld en 95 dB is het geluid van een trein op 60 m afstand. Een verhoging van 3 dB staat voor een verdubbeling van het geluidsniveau.

De EU is bezig geluidsnormen te maken voor mp3-spelers. Dit memo van de EU zegt dat de normen zowel het geluidsniveau als de duur van blootstelling moet bevatten. Wanneer hun onderzoek klaar is (binnen 20 maanden van nu) en of het dan ook wordt toegepast is nog de vraag.

Overigens zal men ook rekening moeten houden met de soort oordopjes, zoals aangetoond door onderzoek van het AMC, LUMC en de Nederlandse hoorstichting. In opkomst is de geluidswerende hoofdtelefoon, zoals dit dure exemplaar. Zelf heb ik in een lawaaierige werksituatie gehoorbeschermers over mijn oren met oordopjes gedaan. Met volume 1 stond de muziek nog te hard!

Voor en nadelen van de mp3-speler

Zonder de ingebouwde normen van voor het geluidsniveau van mp3-spelers moet ik dus zelf het heft in eigen handen nemen. De veiligste oplossing is om helemaal geen mp3-spelers meer te gebruiken.

Naast de kans op gehoorbeschadiging is er overigens nog een reden tegen mp3-spelers: het sociale aspect. Veel mensen in onze maatschappij sluiten zich af door middel van hun telefoons en oordopjes. Turend naar dat schermpje doen ze net alsof je in een eigen wereldje leven. Men komt niet meer toe aan een gesprek met een vreemde. Doordat men altijd het favoriete vermaak bij de hand heeft wordt er ook minder verveeld. Het verstand wordt minder vaak aan het werk gezet. Ruimte voor creativiteit is er daardoor nauwelijks.

Waarom zou ik dan überhaupt een mp3-speler willen gebruiken?
Ik hou van muziek en juist onderweg heb ik de tijd om te genieten van de nieuwste albums. Voor mijn bijbaantje ben ik ook regelmatig onderweg. Ik kan uren reizen zonder mij te vervelen als ik muziek luister. En een krantje erbij lezen is ook goed mogelijk.

Soms wil ik mijzelf ook afsluiten van de wereld: dan is een mp3-speler ook super handig. Bovendien ben ik liever lui dan moe. Ik grijp ieder moment aan om mijn hersenactiviteit naar een minimum te verlagen.

Nieuwe mp3-speler?

Nu wil het toeval dat mijn huidige mp3-speler (de classic Creative Zen Xtra 30GB, tweedehands gekocht voor €100) kapot is. Ik sta nu op het punt om een nieuwe mp3-speler te kopen of of te belissen er helemaal geen aan te schaffen.

Een oplossing zou zijn een nieuwe mp3-speler te kopen en het gebruik ervan aanzienlijk te verlagen. Je kan ze immers al kopen vanaf €15. Daar passen honderd nummers op die in een willekeurige volgorde worden afgespeeld. Maar voor een muziekliefhebber als ik is dat te min. Ik wil mijn hele muziekcollectie er op kwijt (ongeveer 35 gigabyte) en wil in een duidelijk menu de afspeellijst samenstellen. Dan kom je al snel in de duurde prijsklasse (> €200).

Is die investering het waard en is die investering een voorbode voor gehoorbeschadiging? Daarom mijn vraag: moet ik een mp3-speler kopen?

      

Recent articles

Blijf omkijken - 3 October 2012

Ben jij er al uit? - 4 October 2010

Reactie op een column - 7 April 2010

Vingeren of stoppen - 10 February 2010

Hoe veilig is muziek? - 14 January 2010