Inspiratie

Ik heb nieuwe foto's toegevoegd! Vijf verschillende kunstenaars of kunstwerken zijn gepresenteerd in deze serie. Ze hebben allemaal wat met elkaar gemeen, en zorgen bij mij op de een of andere manier voor inspiratie.

Inspiratie

Allereerst wil ik even toelichten waarom het zo lang heeft geduurd voordat er een nieuwe serie foto's is verschenen. In de maanden januari, februari en maart heb ik voor het eerst echt het hele traject doorlopen van verliefd worden, een relatie hebben en het beëindigen van een relatie.

Ik ben er in die periode achter gekomen hoe complex en hoe mooi verliefdheid kan zijn. Ik had in die periode graag een fotoserie over liefde willen maken, maar dat is niet gelukt. Misschien dat ik over een paar jaar dat onderwerp beter kan begrijpen. Het is nu beter een nieuwe vriendin te krijgen dan te proberen diepzinnig over de liefde na te denken.

Nu het onderwerp liefde een beetje op de achtergrond is geraakt ben ik op zoek naar nieuwe inspiratie. Vroeger hield ik inspiratie uit muzikanten, sport en cabaret. Nu ik bijna geen cabaret meet kijk, blijven de sporters en muziekanten (en hun muziek) over.

Er lopen een hoop markante figuren in de hedendaagse muziekscene rond. Ik heb al eens over Britney Spears geschreven, en Amy Whinehouse is uiteraard ook een bekend voorbeeld. Fall Out Boy-bassisis Pete Wentz heeft ook een zeer interessant levensverhaal -we mogen blij zijn dat zij allen überhaupt nog in leven zijn. Eigenlijk wilde ik dit rijtje verder aanvullen, maar ik realiseer me dat eigenlijk iedere kunstenaar wel een mooi eigen verhaal heeft.

De fotoserie

Waar het bij de nieuwe fotoserie om draait, zijn mensen die twee kunstvormen beoefenen, waaronder muziek. Ik bedacht het thema toen ik op zoek was naar inspirerende personen. Het huidige rijtje van vijf zal ongetwijfeld makkelijk uitgebreid kunnen worden, maar ik heb gekozen voor de vijf die mij het meest aanspreken. Bij de fotoserie zijn de kunstenaars afgebeeld in hun tweede kunstvorm, en dus niet in de kunstvorm waar ze het meest bekend mee zijn geworden.

De eerste kunstenaar is Herman Brood. Hij is groot geworden met drugs en muziek, en is later gaan schilderen. Nu heb ik zelf niets met zijn schilderkunsten, en ben ik weinig met zijn muziek in aanraking gekomen, maar ik weet zeker dat het een inspiratievol figuur is. Na zijn dood is een film over hem gemaakt. Zal dat mijn eerste film sinds jaren worden?

De tweede is wat onbekender. Op de foto zie je Dikke Dennis, een Eindhovense drugsverslaafde tatoeëerder. Hij is sinds een paar jaar 'gastzanger' bij de band Peter Pan Speedrock, en heeft in zijn leven een hoop rare dingen meegemaakt. Een paar maanden terug verscheen een biografie over hem. Na het lezen van het voorwoord op bol.com weet ik het zeker: ik 'm ga kopen.

De derde is oud-cabaretier Hans Teeuwen. Na een aantal zeer succesvolle programma's besloot hij in 2004 te stoppen met cabaret. In de daaropvolgende jaren werd hij een publiek figuur, vooral na de dood van Theo van Gogh -een vriend van Hans.
In het programma Pauw en Witteman zag ik hem onlangs aan de zijde van de, in boerka gestoken striptekenaar Gregorius Nekschot. Hans is een apart figuur, die veel interessante mensen kent. Een geweldig netwerk dus.
Op de foto zie je Hans zingen met een orkest. In 2006 en 2007 heeft hij een echte carrièreswitch gemaakt naar jazz-zanger. Nu heb ik geen noot van hem gehoord, maar ik vind het wel ballen hebben!

De vierde foto is die van model Agyness Deyn -laten we voor het gemak aannemen dat zij als model ook een kunstwerk is. Ze is in mijn ogen een van de meest invloedrijke stijliconen van hem moment. Met haar schitterende lichaam, dat waanzinnig sappige mondje en dat korte blonde haar vind ik haar ook echt aantrekkelijk. Agyness is op de foto aan het zingen met de band Five O'Clock Heroes. Het geweldige nummer Who is zelfs als single uitgebracht. Zie hier de videoclip.

De laatste inspiratiebron is Pete Doherty. Ik ben helemaal weg van zijn muziek met The Libertines en Babyshambles. Onlangs bracht hij een solo-album uit, dat ook goede kritieken heeft gekregen. Wat muziek betreft is het een wonderkind.

Pete is de enige in het rijtje die ik in het echt gezien heb. Het moment dat ik hem over een hek heb zien klimmen in Eindhoven staat mij nog echt goed bij. In de media staat hij bekend om zijn -vroegere?!- drugsgebruik en zijn -inmiddels verbroken- relatie met supermodel Kate Moss. Pete is een mysterieus man, blakend van talent en in staat tot zelfverminking.
Op de foto zie je een 'kunstwerk' van Pete. Hij heeft zijn ex Kate Moss nagetekend. Daarbij gebruikte hij naast de gebruikelijke tekenattributen ook zijn eigen bloed. Deze, en andere bloed-schilderijen zijn geëxposeerd in ateliertjes in London en Parijs.

Overigens kwam Kate Moss met een grappige tegenactie. Ze tekende het volgende zelfportret, met de tekst Who needs blood when you've got lipstick?.

Dit rijtje van voor mij invloedrijke personen bestaat voor een deel uit drugverslaafde muzikanten. Het is aan de psychologen onder jullie om te bepalen of dat toeval is of niet. In elk geval wil ik bij deze afstand nemen van drugsgebruik, en ik ben blij er nooit mee in aanraking te zijn geweest.

Drugs maken niet de kunstenaar. Ik ben er zelfs van overtuigd dat het je creativiteit niet ten goede kan komen. Maargoed, om met Marlyn Manson te spreken: "I don't like the drugs, but the drugs like me".

      

Recent articles

Fotoserie 13 - 1 June 2010

Inspiratie - 13 April 2009