Intelligent Design

Van het weekend speel ik met het eerste team van BSG tegen Wageningen. Om een beetje voor te bereiden was het idee om morgen vrijaf te nemen van het werk, zodat mijn tegenstander een fitte en goed-voorbereide schaakpartner zal treffen. Toch heb ik besloten morgen naar AMOLF te gaan. En dat is niet omdat ik mezelf geen rust gun in deze zware periode van stagelopen, maar wegens een lezing die op het werk wordt gegeven.

NanotechnologieCees Dekker

Morgen komt namelijk Cees Dekker zijn hart luchten over Intelligent Design. Initiatiefnemer is de personeelsvereniging, die naast feestjes en afscheids-recepties dus ook andere leuke dingen organiseert.

Cees Dekker is in eerste instantie een succesvol moleculair biofysicus. Hij houd zich bezig met het verplaatsen van atomen, zodat je een stof kan maken door zelf geselecteerde bouwstenen. Atomen kunnen zo in een bepaald patroon worden neergezet. Atoom achter atoom.

Toepassingen van deze nanotechnologie zijn te vinden in onder andere de medische wereld -waar goedaardige en kwaadaardige cellen dicht naast elkaar liggen- en de natuurkunde. Harde schijven -voor je computer of mp3-speler- worden steeds kleiner door toepassing van de nanotechnologie. Bovendien hoopt men later, op een makkelijke manier iedere stof te kunnen bouwen, waar je nu echt specifieke grondstoffen nodig hebt om andere atomen te maken. Heel interessant dus. Maar toch is dat niet de strekking van de lezing morgen. Cees gaat het hebben over religie en wetenschap, en de relatie ertussen.

Intelligent Design

Charles DarwinCees is overtuigd Christen. De evolutietheorie van Darwin komt niet in zijn woordenboek voor. In die theorie wordt gezegd dat alle organismen op aarde uit een oervorm is ontstaan. Wij mensen stammen af van de apen, die op zijn beurt weer af afgestamd van piepkleine beestjes. Alles is vanuit die oervorm opgegroeid tot de wezens die we nu kennen. Sommige soorten hebben het niet gered, zoals de Dino's. Zij zijn uitgestorven omdat ze niet de sterkste waren. Want alleen de sterksten overwinnen. Cees gelooft niet in die onzin, en weet dat God alles heeft gemaakt. En doordat hij geschapen is met een goed stel hersenhelften blijkt hij die boodschap goed te kunnen doorgeven. Dekker wil iedereen overtuigen van Intelligent Design.

Intelligent Design zegt dat bepaalde karakteristieken van het heelal en organismen het best worden verklaard als het werk van een intelligente ontwerper -designer-. Het mooie van die Intelligent Design is dat het zich niet buigt over de vraag wie deze ontwerper is, bijvoorbeeld Allah, een aapje aan een joystick of drie wijze mannen uit het Oosten. Er wordt alleen geconstateerd dat sommige dingen niet te verklaren zijn. Een van de grote voorstanders van Intelligent Design heeft de volgende stelling geformuleerd:

Er bestaan natuurlijke systemen die niet voldoende kunnen worden verklaard in termen van ongeleide natuurlijke krachten en die eigenschappen hebben die we in elke andere omstandigheid aan intelligentie zouden toeschrijven.DNA

Deze intelligentie moet onder andere het geheim van DNA verklaren. DNA van een wezen bestaat uit een hoop lettertjes, die uiteindelijk alle erfelijke eigenschappen van dat wezen beschrijven. Alle informatie over jouw lichaam is -correct- weergegeven in de zeer complexe taal van de DNA. Alle lettertjes staan op de juiste plek, want een fout kan ernstige gevolgen hebben. Wie heeft deze geniale taal geschreven? En wie zorgt ervoor dat niet twee mensen hetzelfde DNA hebben?. Dat kan toch niet zomaar zijn ontstaan? Daarom is er Intelligent Design. Om de moeilijkste vragen te beantwoorden. De moeilijkste vragen waar wetenschappers geen antwoorden op kunnen vinden.

Lezing

Morgen gaat Dekker die lezing geven. Hij is co-auteur van een aantal Nederlandse boeken over Intelligent Design, dus de beste man weet er wel wat vanaf. Ik hoop dat ik veel op ga steken over Intelligent Design, zodat ik mijn wereldbeeld kan verbreden. Moeten we geloven dat de wetenschap alle vragen gaat beantwoorden, of is het toch iets dat hier goed over heeft nagedacht. In elk geval moet het rete-interesant worden, want er zullen niet veel wetenschappers zijn die niet geloven dat de wetenschap alle vragen kan beantwoorden.

Maar toch, ik geloof niet in een God, en zal dat ook nooit doen. Maar mezelf laten informeren over Intelligent Design, dat moet een leuke ervaring zijn. Ik eindig artikel dan nog met een paar losse verhaaltjes over dit onderwerp.

Mijn groepsleider Marc zei vandaag dat Cees de beste Nederlandse weten-schapper van onze tijd is. Hij publiceert minimaal tweejaarlijks een artikel in Science, een groot blad over alle soorten van wetenschap. Daar kom je niet zomaar in. Marc zei ook dat zo'n 8 op de 10 natuurkundigen denkt dat, als er een Nederlandse natuurkundige de Nobelprijs zou winnen, het Cees Dekker zal worden. Maar bijna niemand denkt dat ooit in aanmerking komt voor die prijs. Dat is puur vanwege zijn inzet voor Intelligent Design. Nobelprijswinnaars moeten politiek-correct zijn.

Dat Cees een goed verhaal kan neerzetten blijkt uit het volgende. Cees reikte het eerste exemplaar van een Intelligent Design-boek uit aan toenmalig minister Van der Hoeven van Onderwijs. In het daaruitvolgende praatje was de minister zo onder de indruk van Cees' verhaal, dat ze op haar weblog schreef dat het een goed idee is om Intelligent Design in het onderwijs te behandelen. Veel partijen struikelden over dat standpunt. Het idee is dan ook niet doorgegaan.

Opvallend is wel dat in Amerika het Intelligent Design een aardige status heeft opgebouwd. Een aantal schoolboeken heeft de evolutietheorie vervangen door de door de kerk gesteunde wetenschapsovertuiging. Zelf heb ik op school alleen les gehad in de theorie van Darwin, en weet niet hoe ik zou hebben gereageerd op het Intelligent Design-verhaal. Het maakt discussie los.

Quotes

Bij het zoeken van informatie over dit onderwerp kwam ik op Wikipedia het volgende tegen:

Dit heeft er toe geleid dat er een hele verzameling websites is ontstaan waarop getoond wordt hoe muizenvallen nog steeds kunnen functioneren als er onderdelen verwijderd worden. Er zijn ook een aantal sites waarop de 'evolutie' van een simpele muizenval tot het bekende plank-model getoond wordt (o.a. http://udel.edu/~mcdonald/mousetrap.html).

Dit als reactie op een voorbeeld van Michael Behe, die het concept van onherleidbare complexiteit naar voren blijkt te hebben gebracht. Hij stelde:

Een muizenval bestaat uit een plankje, een metalen beugel, een veer, een grendel en een scharnierend stukje hout dat bij beweging de vergrendeling opheft. Alle onderdelen zijn noodzakelijk voor het functioneren van de muizenval, en als één van de onderdelen wordt verwijderd, werkt het geheel niet meer.

Ik zou zeggen, bekijk die muizenvallensite maar even, en laat je gedachten gaan over het iets, God en de Wetenschap. We zullen nooit te weten komen of er een Intelligent Designer is, maar het is een mooie tijdverdrijf om er over na te denken.

Natuurlijk zijn er nog tegenstanders. De Nederlandse versie van Wikipedia zegt:

De meest 'serieuze' parodie is de theorie van Unintelligent Design. Deze theorie verklaart allerlei feiten als 'onnodig' lange zenuwbanen bij giraffen, onhandigheden in het 'ontwerp' van het oog, redundante organen zoals blind geworden ogen bij dieren die in het donker leven e.d. door te veronderstellen dat de ontwerper uit de Intelligent Design-theorie eerder 'lui' of 'onhandig' dan 'intelligent' moet zijn geweest.

Een verslag van de lezing van morgen schijf ik in de Stagetapes, een dagboek over mijn stage. Ik hoop het ooit te kunnen publiceren, na mijn stage.

 

Referentielijst

http://nl.wikipedia.org/wiki/Intelligent_design
http://nl.wikipedia.org/wiki/Cees_Dekker
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nanotechnologie
http://udel.edu/~mcdonald/mousetrap.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Dna
http://nl.wikipedia.org/wiki/Evolutietheorie

 

 

      

Recent articles

Blijf omkijken - 3 October 2012

Ben jij er al uit? - 4 October 2010

Reactie op een column - 7 April 2010

Vingeren of stoppen - 10 February 2010

Hoe veilig is muziek? - 14 January 2010