Journalistiek

Ik heb een hart voor journalistiek. Vroeger wilde ik voetbalverslaggever worden, zodat ik gratis voetbalwedstrijden in het buitenland kan gaan bezoeken. Lars en ik deden toen net alsof we voor de radio werkten en samen een voetbalwedstrijd van Ajax moesten verslaan. Snel en enthousiast praten, de rechterhand in de vorm alsof je een microfoon vast hield. Ik had het idee om een vraag over voetbalverslaggeving naar Willem Wever te sturen - Willem Wever was een programma waarin Jochem van Gelder vragen van kinderen beantwoordde, op locatie, met een expert en met de jeugdige vragensteller - maar ik durfde het niet.

Twee jaar terug moest ik een keuze maken wat te doen na de middelbare school. Havo was een eitje - op enkele talen na - en ik wilde wat leuks doen op de HBO. Voor CKV en Nederlands had ik al enkele verhalen geschreven, non-fictie, fictie en nieuwsgerelateerd. Het lezen van kranten - we hadden De Volkstrant thuis - alsook het kijken naar het serieuze documentaire- en gespreksprogramma NOVA en het meer op entertainment gerichte Barend en Van Dorp ervaarde ik als erg leuk en interessant. Helaas keek ik niet altijd naar NOVA en Barend en Van Dorp, ik moet namelijk ook slapen.

 
Bij een Studiebeurs in een Amersfoortse school - waar enkel studies van Hogeschool Utrecht werden getoond - ging ik dan ook eens een kijkje nemen bij de studie journalistiek. De aula van de school - waar een presentatie over journalistiek werd gegeven - zat helemaal vol met mensen die allemaal wel wat meer over journalistiek wilde weten.
 
Er werd verteld dat veel afgestudeerden op regionale basis werkten - lokale TV, huis-aan-huis bladen - en dat de kansen om echt hoog te komen niet heel groot zijn. Je moet talent hebben om in de picture te komen. Tijdens de uitleg keek ik eens om me heen. Er zaten veel meisjes in de zaal die allemaal wat minder vrolijk gingen kijken. Het waren de talentloze meisjes die allemaal een programma wilden presenteren, het liefst op prime-time. Wat mij echter slecht gestemd maakte was de waarschuwing dat er geloot moest worden om tot de studie toegelaten te worden, er waren namelijk meet aanvragen dan dat er plek was.
 
Wat niet werd gezegd was dat de freelance journalist in opkomst is. Steeds meer mensen schrijven blogs, verkopen nieuws aan de kranten en maken foto's van belangrijke gebeurtenissen. Klik hier en hier als je meer wil lezen over de opkomst van de amateur-fotograaf, de amateurfoto van de dood van Theo Van Gogh vind je hier. Er is straks geen werk meer voor de journalist. Duizenden jongeren besteden jaren van hun leven aan een opleiding om daar later nooit werk in te kunnen vinden.
 
Ik koos dan ook maar voor de opleiding met laag aantal studenten, Technische Natuurkunde. Hoewel ik later 'natuurkundig werk' zal gaan doen, heb ik nog steeds een hart voor journalistiek. De gratis kranten gericht op jongeren - Spits en Metro - heb ik verruild voor de gratis krant voor de serieuze man, De Pers. Ooit wil ik wel de nieuwe Matthijs van Nieuwerk - dé televisieman van dit moment - worden, of - er van uitgaande dat men het niet erg waardeert als ik op TV kom - wil ik met zo'n televisieman werken. Ook zou ik wel eens een artikel willen schrijven voor een serieuze krant, of een radioprogramma willen presenteren. Of persfotograaf. Of medewerker van een nieuwsprogramma.
 
Vooralsnog zijn die dromen niet realistisch, maar genieten van journalistiek doe ik wel. Hieronder vind je een gesprek tussen nieuwspresentator Max van Wezel van Met het oog op Morgen - Radio 1 - met Theo Hiddema - advocaat en vroeger werkzaam bij de vader van Bram Moszkowicz - dat afgelopen zondagavond plaats vond. Het gesprek is gehouden in het kader van de persconferentie die Bram Moszkowicz de volgende dag zou houden. In die persconferentie deelde Moszkowicz mee dat hij zou stoppen met de verdediging van Holleeder. Meer over die zaak vind je oa. hier.
 
Ik vond het een grappig gesprek. Hiddema werd halverwege geïrriteerd nadat Van Wezel hem niet begreep. Het is moeilijk hoor, jezelf voorbereiden op zo'n gesprek. Je zoekt van alles uit op internet, kranten en TV. Tijdens het gesprek moet je heel alert zijn, iedere zin begrijpen en meteen klaar staan met vragen. Van Wezel was niet heel alert maar loste het op door de gesprekspartner veel aan het woord te laten. Het hele avondprogramma vind je hier.
 
Van Wezel: “Is Moszkowicz mediageil?”
Hiddema: “De media zelf wordt ook gekenmerkt door een grote vorm van geilheid.”
 
 
Hi: “Denkt u nou dat Bram Moszkowicz gek is?”
VW: “Nee, maar misschien wel tot over zijn oren verzeild in een verkeerd milieu.”
 
Hi: “De kwestie is deze dat de heer Moszkowicz rijkelijk is begiftigd met intellectuele gaven, dat is men het wel over eens. En dat hij al twee jaar over dat dossier Holleeder gebogen zit; denkt u nou werkelijk dat hij zich nooit heeft geprepareerd op eventuele kwesties aangaande ‘Hoe kan ik het verdedigen als ik Endstra niet belast’, ‘Hoe komt mijn geheimhoudingsplicht in het geding’. Dat zal hij zich heus gerealiseerd hebben. En niemand weet hoe hij Holleeder gaat verdedigen, want hij is in die twee jaar nog geen seconde in staat geweest om een woord ter verdediging van Holleeder in de rechtszaal te brengen.”
 
Hi: “Dan heb ik nog een vraag, denkt u dat Holleeder gek is?”
VW: “Gek niet nee, misschien een beetje agressief.”
 
 
Hi: “Ik vrees, en dat zou zijn achillespees kunnen zijn, dat je hier zo ziek van wordt, dat je niet alleen ziek wordt van de malligheid om je heen, maar dat je ook gaat bezienen, het zou me niet verbazen hoor, en ik ken zijn kwetsbare gevoeligheden wel hoor, dat hij denkt ‘Ga ik verder met dit baantje? Vind ik dit nog lollig?’.”
 
VW: “Denkt u dat hij morgen bekend maakt dat hij stopt, althans met de verdediging van Holleeder?”
 
Hi: “Ik zou het me kunnen voorstellen, niet omdat hij weet dat hij inhoudelijk de verdediging niet kan voeren die hij en Holleeder willen dat er gevoerd wordt, maar omdat hij de gekte beu is.”

      

Recent articles

Blijf omkijken - 3 October 2012

Ben jij er al uit? - 4 October 2010

Reactie op een column - 7 April 2010

Vingeren of stoppen - 10 February 2010

Hoe veilig is muziek? - 14 January 2010