Omar de Terrorist

Dit zal een wat chaotisch artikel worden. Ik heb namelijk zojuist gehoord over de uitzending van EenVandaag waarin een Nederlandse link wordt gelegd met een van de terroristen die afgelopen week in Keulen werden opgepakt. En die terrorist, die ken ik.

Update 22:58 uur: Achternaam verwijderd
Update 2/10 19:19 uur: Artikel (vooral over media) iets verbeterd en aangevuld
Update 3/10 9:25 uur: artikel de Stentor toegevoegd en artikel iets aangepast

Wie is de terrorist?

Omar is zijn naam. Hij is 24 jaar en geboren in Somalië. Zijn vader was verkeersleider op een Somatisch vliegveld. Toen -meer dan 15 jaar geleden- een Duits vliegtuig werd gekaapt moest de vader een communicerende rol spelen tussen de Duitse regering en de kapers. Dat liep goed af, de terroristen werden opgepakt.

Later belde de Duise Bondskanselier (volgens mij Kohl) naar Omars vader en vroeg hem of hij wat voor de beste man kon betekenen. En dat kon ie! Omars vader wilde graag emigreren naar Duitsland. Kohl stemde in, en de familie van Omar vertrok naar Duitsland. Ze kregen geen Duits paspoort (kregen dus geen Duitse nationaliteit) maar mochten wel voor altijd in Duitsland blijven.

De kleine Omar vertrok dus naar Duitsland. In Somalië was zijn familie rijk. In Duitsland moesten ze helemaal overnieuw beginnen. Toch lukte het Omar om goed Duits te leren. Hij begon een economische opleiding in Duitsland, maar maakte die niet af. Hij werkte als verkoper van verzekeringen. Van deur tot deur. Zijn zus studeert nu in Engeland.

Dat is wat hij mij heeft verteld. meerdere keren. Net zoals dat hij vaak heeft herhaald dat hij met een leeuw heeft gevochten, om aan te tonen dat hij een man is. Dat verhaal geloof ik niet. Maar de heldendaad van zijn vader bij die kaping -zonder ook maar naar info te hebben gezocht- geloof ik wel.

De terrorist en ik

In 2005 besloot Omar Technische Natuurkunde te gaan studeren aan de Saxion Hogeschool in Enschede. Net als ik. We zijn dus studiegenoten, uit hetzelfde jaar.

Bij het introkamp trok hij niet echt met iemand op. Hij dronk geen alcohol. Hij las een boekje op zijn matras. Al vanaf het eerste jaar zat ik bij hem in de klas. Hij leerde vlot Nederlands en haalden een hoop eerstejaars vakken.

In het tweede jaar ging ik vaak met 'm om. In groepsverband heb ik ook een aantal keer met heb samengewerkt. We hebben zelfs nog een groepsopdracht open staan uit dat tweede jaar.

Ik ken Omar als een aardige en zeer betrokken persoon. Een vriend van iedereen. Hij maakte geen onderscheid tussen verschillende personen en respecteerde iedereen. Hij had een lang lichaam, had een zwarte huidskleur en kort zwart haar. Soms had hij een klein zwart baardje. Hij droeg nooit een lange jas, zoals je dat wel eens met streng gelovige moslims ziet. Hij had wel af en toe een keppeltje op.

Hij was dan ook moslim. Zeer gelovig. Hij bidt zes keer per dag, met zijn hoofd richting Mekka. Hij las de Koran. Hij probeerde daarom ook Arabisch te leren, zodat hij de teksten goed kon begrijpen. Ook keek hij wel eens naar toespraken van imams op Youtube. Als ik nu zijn mobiele nummer bel, krijg ik hem op zijn voicemail in een Arabische taal te horen.

Hij was best wel intelligent. Over het nieuws had hij altijd wel een mening. We spraken samen ook wel eens over terrorisme. Wat ik mij daarvan kan herinneren is dat hij tegen geweld was. Hij keurde 9/11 ook af. Wel kon hij begrijpen dat islamieten boos zijn op het Westen. Volgens mij identificeerde hij zich niet met die groep radicale moslims.

Vorig jaar heb ik hem een enkele keer gezien. Ik was namelijk op stage. Hij was in de eerste weken van 2007-2008 op vakantie in Zuid Afrika. In zijn eentje. Hij had een geweldige tijd daar. Terug in Nederland/Duitsland ging hij vierdejaars vakken volgen. Daar haalde hij er geen van. Begin dit jaar ging hij vijf maanden op stage. Hij werkte daar bij een Duits bedrijf dat silicium maakte voor zonnecollectoren.

Omar en de rest van het bedrijf waren daar bezig om de verontreiniging in Silicium (zoals zand) te verlagen tot 0,001%. Als ze dat zou lukken, dan zou het bedrijf iets unieks hebben gedaan, en daarmee veel geld mee kunnen verdienen. Omar geloofde dat het wel ging lukken, maar het zou meer tijd kosten dan dat hij met zijn stage bezig was. Ook moest men daar meer efficiënt gaan werken, vond hij.

Terrorist?

Dit schooljaar -ons vierde jaar- heb ik Omar één keer op school gezien, op 12 september. We praatte een beetje over koetjes en kalfjes. Er was niks speciaals aan hem op te merken. Hij was nog gewoon de gezellige en spontane jongen als altijd. En altijd in voor een serieus gesprek. Ik vond het wel raar dat hij geen enkele keer bij de lessen aanwezig was.

En toen kwam de 26e van september. Op het vliegveld van Keulen werden twee mannen opgepakt in een KLM-vliegtuig dat op weg zou gaan naar Nederland. Het zou gaan om een 23-jarige Somaliër en een 24-jariage Duitse Somaliër. Ze zouden worden verdacht van het voorbereiden van terroristische aanslagen. Nederland had geen gevaar geleden, net als Duitsland.

De heren zouden van Keulen, via Amsterdam naar Uganda willen reizen. Om zich dan vervolgens te gaan aansluiten een trainingsgroep voor terroristen in het grensgebied tussen Pakistan en Afghanistan. In hun bagage en bij hun thuis zouden verdachte (afscheid)briefen zijn gevonden.

Ik had ook over dat nieuws gehoord. Een Duitse Somaliër. Het schoot wel even door mij heen, maar ik heb het weggelachen. Dat zal Omar echt niet zijn.

Vandaag kreeg ik een mailtje van het Raad van Bestuur van Saxion. Een leerling van Saxion zou op die 26e september uit het vliegtuig zijn opgepakt. Studenten en docenten werden geadviseerd de media niet te woord te staan en te verwijzen naar de perswoordvoerder, Rob Admiraal. Saxion verzocht de leerlingen om informatie over de student niet actief naar buiten te brengen, maar wel goed de vinger aan de pols te houden inzake onrustgevoelens en Saxion daarover te informeren.

Ik ben nu wel met informatie naar buiten getreden. Ik vind dat men wel mag weten wie Omar is geweest. Ik weet dus niet zo goed hoe Omar het afgelopen jaar is vergaan. Misschien heeft hij zich toen wel bekeert tot de meer radicale kant van de islam. Ik weet het niet.
Maar ik zou het wel graag willen weten. Ik zou ook graag weer contact met hem willen hebben. Misschien wordt hij ook niet vervolgd.

De Media tot dusver

Zie hier nu.nl en thelocal.de  over de arrestatie.

EenVandaag maakte een informerende reportage over Omar. Medestudenten die Omar goed kenden waren -volgens EenVandaag- zeer verbaasd. In beeld zag ik echter geen enkele bekende. En naar verluid hebben ze een iemand gesproken die Omar ook al een hele tijd niet heeft gezien. Ze gingen ook in op de vraag of Omar lang vast zal zitten. Het bewijs was wel aan de magere kant en de afscheidsbrief had net zo goed een verwarde liefdesbrief aan een verloofde kunnen zijn.
Die uitzending kan je hier bekijken.

Nog voor die uitzending vond ik een weblog van Wouter Meijer, op de NOS-site. Daarin stelt hij ook dat het bewijs niet erg groot is. Het Federaal Parket zou deze zaak ook niet serieus genoeg nemen om een onderzoek te starten.

Een dag na de uitzending van EenVandaag stonden in de meeste kranten een kort stukje over Omar D. Op telegraaf.nl is ook zo'n artikeltje geplaatst. Kenmerkend voor de veelal rechtse lezers van die site zijn de reacties onder dat artikel. Ik heb er een paar geweldig amusante tussen gezien. Klik voor het artikeltje plus de reacties hier.

In de Stentor -een regionaal dagblad uit Gelderland en omstreken- stond er donderdag een goed artikel over deze zaak. Omars advocaat komt aan het woord, alsmede de buurvrouw van Omar. Er staan een hoop dingen in die ik niet van Omar wist Zoals dat hij een verloofde had die -waarschijnlijk- in een boerka gekleed was. Dat hij een eigen bedrijfje had wist ik ook niet. Het artikel vind je hier.

      

Recent articles

Blijf omkijken - 3 October 2012

Ben jij er al uit? - 4 October 2010

Reactie op een column - 7 April 2010

Vingeren of stoppen - 10 February 2010

Hoe veilig is muziek? - 14 January 2010