Omar de Terrorist?

Anderhalve week geleden werd Omar opgepakt in een KLM-vliegtuig. Waar hij precies van verdacht werd is mij nog steeds onduidelijk. Vandaag kwam hij weer vrij. Er was in elk geval te weinig bewijs dat hij met zijn maat -Abdirazak B.- plannen had om een aanslag te plegen.

Dat maakte het Duitse OM bekend, berichten zowel teletekst als telegraaf.nl. Het Duitse Openbaar Ministerie wil vervolging wel doorzetten. Waar ze Omar nog van verdenkt is mij onduidelijk.

Als reactie op dit nieuws gaf Telegraaf de ondertitel "Arrestatie op KLM-vlucht grote blunder" mee. Was Omar dan niet verdacht? Hadden ze zijn buurman willen oppakken? Het artikel op de site maakt dit niet duidelijk. Misschien in de krant van morgen?

Ik ben uiteraard verheugd dat Omar vrij is. Ik hoop dat het ook een justitiele blunder betreft, maar in mijn achterhoofd weet ik dat er iets niet goed zit. Je wordt niet zomaar gevolgd. De kans bestaat ook dat hij op korte termijn weer wordt opgepakt. Hij is namelijk nog steeds een verdachte. Gelukkig zit hij niet in diezelfde situatie beland als vele terroristenverdachten in Guantanamo Bay, die al jaren zonder proces worden vastgehouden.

Ik ben echt heel benieuwd hoe Omar met deze affaire omgaat. Ik verwacht hem de komende tijd zeker niet op school, daar zijn de wonden waarschijnlijk nog te pijnlijk voor. Hopelijk zal hij zijn haatgevoelend richting het Duitse OM -of de westerse wereld in het algemeen- niet (verder) gaan ontwikkelen. Dat zou namelijk radicalisering betekenen.

Of een echte terrorist op het rechte pad te krijgen is durf ik te betwijfelen. Zie daarvoor bijvoorbeeld het leven van Samir A, die driemaal is opgepakt. Zijn wikipedia-pagina geeft een goed beeld van wat een echte terrorist is en doet. Terrorist Omar heeft Pakistan gelukkig niet eens gehaald.

Maar vooralsnog ga ik ervan uit dat de terrorist Omar niet bestaat. Ik hoop mijn medestudent Omar weer snel te spreken. Ik zal natuurlijk nooit de waarheid kunnen weten, en zal hem daar dan ook niet naar vragen. Wel zou ik hem willen zeggen dat wij -zijn klasgenoten- met hem hebben meegeleefd en hem met open armen ontvangen. Maar meer dan een enthousiaste belletje zal het denk ik niet kunnen komen. Overigens kan ik moeilijk voor de hele klas spreken.

Hoe moet het verder met Omar? Het mens Omar is nu geschaad. Werk krijgen is nu een moeilijke klus geworden. Zijn toekomst ziet er dus niet zo zonnig uit als enkele weken terug. Ik hoop dat dat voor hem geen reden is om zijn leven te gaan verwaarlozen.

Hieronder een foto van Omar. Deze is gemaakt tijdens het introdutiekamp, drie jaar terug. We waren, volgens mij, toen bezig met een cursus omverduwen. Omar staat links vooraan, met groen t-shirt en zwarte broek.

      

Recent articles

Blijf omkijken - 3 October 2012

Ben jij er al uit? - 4 October 2010

Reactie op een column - 7 April 2010

Vingeren of stoppen - 10 February 2010

Hoe veilig is muziek? - 14 January 2010