Remise is een half punt minder dan winst

Stel je voor: je speelt in de externe competitie en in de laatste wedstrijd van het seizoen hebben jullie kampioenskansen. Om je heen zie de partijen eindigen. Opeens ben je nog als laatst bezig, met een 4-3 voorsprong. Op het bord heb je toreneindspel dat er remiseachtig uitziet. Helaas weet je het niet te redden en verlies je. Vervolgens breekt de hel los.

Dat overkwam Emile Wustefeld een paar jaar terug. Hij verloor en BSG promoveerde niet. Leon Pliester kon zich vervolgens niet inhouden. Wat er precies gebeurde weet ik niet -ik was er niet bij- maar Emile was er enig door aangetast. Het incident bereikte de kranten. Emile stopt binnenkort weer met schaken.

Gister heb ik zelf de minder plezierige emotionele kant van Leon ervaren. Bij een 4-4 stand waren ik en Peter Drost nog bezig. Ik had mijn grote voordeel in tijdnood weggespoeld en kon op zet 42 kiezen tussen zettenherhaling of doorspelen. Peter stond twee pionnen voor maar zou het zeker niet makkelijk winnen.

Als ik door zou spelen had ik een stelling met een pion meer maar met een verzwakte koningsstelling. Ik was bang dat mijn tegenstander Daan Zult -overigens 150 elopuntjes hoger gerated dan ik- kansen op winst zou kunnen krijgen. En verlieskansen was wel het allerlaatste waar ik op zat te wachten.

In overleg met teamleider Edwin Baart besloot ik remise. Tijdens dat gesprek kwam Leon langs, die hevig met zijn armen zat te zwaaien en iets zei in de trend van "Er is maar 1 zet". Toen ik voor zettenherhaling koos viel Leon eventjes op de grond en er kwam een zwak hoog gilletje uit zijn mond. Hij excuseerde zich en verdween uit de speelzaal.

Toen ik vervolgens wilde gaan analyseren kwam Leon op me af lopen en uit een gevoel van boosheid en onbegrip wees hij me erop dat ik had moeten doorspelen. Ik wuifde het weg door te zeggen dat 'ie later in de analyse terug moest komen.

Hij kwam terug en was vrij fanatiek en zelfovertuigend aan het analyseren. Hij had een punt: ik kon risicoloos doorspelen, hoewel de stelling toch wel erg remiseachtig is. Maar ik vraag mij af of het wel zo agressief had gemoeten.

Daan Zult (2242) - Lennart Ootes (2088) ½-½
De Eenhoorn - BSG, KNSB 1A. Zaterdag 6 februari 2010

     

Recent articles