Roodharigendag

Ik ben een rooie. Geboren met rood haar en opgevoed als Ajacied. Mijn lievelingskleur neigt ook naar rood, hoewel ik kleuren in een bepaald contrast pas echt mooi vindt. Vroeger kreeg ik wel eens wat opmerkingen over die rode haren. Ze waren toen veel ‘roder’ dan op dit moment. Het was toen eigenlijk oranje. Vaak waren die opmerkingen in de trend van lantaarnpaal en wortel, verder kwam men niet, denk ik. Natuurlijk komen zulke opmerkingen uit de mond van sommige klasgenootjes op de basisschool. Waarschijnlijk was het vreemd om rood haar te hebben - op de openbare montessorischool De Kosmos vond je namelijk amper allochtonen, laat staan donkere kindjes. Met een ‘kleine afwijking’ kom je dus al snel in de picture. Ik ben er echter ook wel van overtuigd dat stoere roodharigen minder vaak rode schuttingwoorden naar hun hoofd krijgen geslingerd.

Op de middelbare school waren de opmerkingen weg. Niet alleen was rood haar niet zo raar meer, de grap er al af, maar ook was het zo dat mijn haar langzaam maar zeker donkerder werd. Vorige week merkte iemand op een verjaardag mijn donkerdere haren ook al op. Raar vindt ik het ook niet echt hoor, mijn vader zegt ook dat hij rood is geboren. Tegenwoordig zie je tussen zijn zwarte haren nu de grijze haartjes terrein winnen. Of dit mij ook zal overkomen is nog maar de vraag. De tijd zal het leren.

Ik heb mijn haarkleur eigenlijk altijd best normaal gevonden. Het interesseerde me ook niet echt. Het paste in het plaatje van een spierwitte huid en blauwe ogen, meer niet. Toch blijken er mensen te zijn die kicken op roodharigen. Op twee september organiseerde kunstschilder Bart Rouwenhorst in Breda voor de tweede keer de Roodharigendag. Zo’n 600 roodharigen kwamen bijeen voor een fotoshoot. Daarnaast waren er nog andere activiteiten. Maar waarom? In het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen mocht schijfster Lydia Rood die vraag beantwoorden. Het werd een bijzonder leuk gesprek van enkele minuten die ik jullie niet wilde onthouden.

      

Recent articles

Blijf omkijken - 3 October 2012

Ben jij er al uit? - 4 October 2010

Reactie op een column - 7 April 2010

Vingeren of stoppen - 10 February 2010

Hoe veilig is muziek? - 14 January 2010