Stroomstoring

Vandaag was ik lekker thuis. De vakantie is officieel nog niet begonnen; ik mocht thuis werken aan mijn stageverslag. Een verslag dat ik pas in september in hoef te leveren. Dat motiveert natuurlijk niet. Daarom ging ik wat anders doen en kwam ik uiteindelijk midden in een stroomstoring terecht.

Ik was alleen thuis. Lars was naar school en mijn ouders werkten. Moeder had nog gezegd dat ik goed op het weer moest letten. Werd het te warm en zonnig, dan moet het zonnescherm naar benenden. Zou de verwachtte onweersbui komen, dan moeten de ramen dicht.

Ik ging eerst een toetsenbord schoonmaken. Eigenlijk wordt deze niet meer gebruikt omdat ik met vaderdag een nieuw toetsenbord aan mijn vader heb gegeven. Ik zag 'm echter liggen en het viel me op hoe vies het was en besloot om mijn dag een zinnige invulling te geven. Eerst haalde ik de tien (!) schroefjes eruit en maakte de bovenkant van het toetsenbord los. Via een kliksysteem blijken de toetsjes vast te zitten.

De viezigheid zat 'm niet op de toetsen zelf maar onder te toetsen. Daar is allerlei troep blijven zitten. Afspoelen en een harde borstel hielpen niet zodat ik echt iedere toets er uit moest gaan halen. Alles in een sopje gedouwd en vervolgens in de zon gelegd om te drogen. De -vooral- gele (!?) plekken op het toetsenbord werkte ik met de borstel weg.

Toen ging ik nog even internet kijken. Op youtube kwam ik een video met drie foto's tegen van Hayley Willians, zangeres van de populaire Amerikaanse punkrockgroep Paramore. Zij verft d'r haar altijd en -op haar tanden na- is ze een heel leuk meisje. 

Tot mijn vrolijke verbazing blijkt ze haar septum gepierct te hebben. Dat is het schotje tussen de linker en rechter-neusgat. Ze had er nog geen leuk ringetje in, maar dat komt nog wel. Het getuigt van moed en scheit aan de wereld om zo'n septumpiercing te dragen en te tonen. Ik ben benieuwd hoe de media erop zullen reageren.

Ik was geïnspireerd, pakte mijn naald en duwde 'm door mijn neusschot. Dat is geen fijn gevoel. Het steekt en brandt. Dan weet ik dat ook weer. Ik haalde de naald eruit en liep naar mijn kamer. Daar pakte ik een doos haarverf die ik gister bij de Etos had gekocht.

In november had ik mijn haar al met een rode kleurspoeling geverfd en eind december ging er pernamente zwart-blauwe verf in. Ik vond het wel rock-and-roll om mijn haar te verven, maar het is ook een leuke bijkomstigheid dat het een beetje apart staat en dat het geen schande is om je haar niet goed gekamd te hebben. Met geverfd haar zal men dat je vergeven.

Toen ik last van uitgroei kreeg besloot ik om het weer in mijn eigen haarkleur te laten verven. Het was iets lichter uitgevallen dan mijn originele, maar dat deerde niet. Ik was weer even normaal. Totdat ik mijn wenkbrauw piercte.

Nu had ik haarverf in mijn handen met een rode kleur. Ook voor donker haar, stond erop. Ik was benieuwd. Echt rood zou wel tof staan -het valt zeker op- en ik had het eigenlijk wel weer een beetje gehad met mijn bruine haarkleur.

Ik kleedde me uit en pakte mijn mobiele telefoon waarmee ik straks 30 minuten inweektijd moest gaan klokken. Ik deed de bijbehorende handschoenen aan en verdeelde het oranje-witte spul over mijn haar.

Net toen de tube leeg was ging opeens de lamp in de badkamer uit en werd het donker. Ik opende de deur en zag dat de elektriciteit overal uit was. Maar of die storing alleen bij ons thuis was? Ik deed mijn onderbroek voorzichtig aan -mijn handen waren nog een beetje vies van de verf- en keek uit het raam. Ik zag nergens een lamp aan, maar vertrouwde het nog niet helemaal. Langzaam inspecteerde ik de drie etages van ons huis. Geen brand. Gelukkig.

Vervolgens wachtte ik een half uur en ging ik de verf uitspoelen met water. Dat was nog een hels karwij. Die verf plakt namelijk als een gek in onze tegels van de badkamer. Dat merkte ik wel met de vorige verfbeurten. Ik was toen achteraf steeds een uur bezig met het schoonmaken van de tegeltjes. Nu in het donker zou ik er helemaal een teringbende van maken, dacht ik. Hoe kan je met je uiterlijk bezig zijn als je jezelf niet kan zien?

Ik pakte de douchekop, zette die aan op 39°C. Het water werd niet warm, en ik realiseerde me dat het water nooit warm kan worden zonder energie. Hoewel het een perfecte dag was voor zonne-energie kreeg ik geen warm water. Ik heb voor rood gekozen, geen groen!

Met koud water spoelde ik het water tergend langzaam door mijn haar. Na een minuut of vijf had ik het wel weer gezien en gooide er een condinoner in. Met mijn rode handen van de verf probeerde ik een handdoek te pakken maar greep mis. Een tweede poging lukte wel. Ik maakte mijn haar droog en zag dat er een hoop kleur in de handdoek achterbleef. Oeps.

Omdat de elektriciteitsstoring nog steeds gaande was ging ik als een gek naar beneden om het resultaat te zien. Mijn haar was nog niet droog en pakte daarom de föhn. Ook nu realiseerde ik me dat zo'n ding het niet doet vandaag. Daarom keek ik maar in de spiegel. Het zag er leuk uit! Het is opwindend om jezelf met een andere haarkleur te zien.

Het duurde nog een uur voordat de storing was verholpen. De badkamer zag er nog best wit uit. Enkele vlekken spoelde ik snel weg met water. Enkele handdoeken hadden ook wat rode plekken. Ik mieterde ze in een bak met zeep. Dat bleek te helpen. Ze zijn nu weer helemaal wit. Ook de handdoek waarmee ik mijn haar droog maakte.

Het resultaat is wel cool geworden. Misschien is echt puur rood wat leuker of stoerder, maar deze soms iets donkerder, soms iets meer oranje kleur is ook vet. Nu er nog een goed kapsel vinden.

De reacties bij ons thuis waren afwisselend. Lars wilde liever dat ik naar de kapper ging. Mijn haar was immers veel te lang. Mijn moeder vond het leuker staan dan die zwart-blauwe kleur, maar keurde het toch af. Straks zou ik uitgroei krijgen en moet ik weer een dure behandeling bij de kapper ondergaan. Ik ben echter van plan om het nog wel even rood te laten. Mijn vader tenslotte vond het wel OK. Veel beter dan piercings. Zo mag ik het wel horen!

      

Recent articles

Blijf omkijken - 3 October 2012

Ben jij er al uit? - 4 October 2010

Reactie op een column - 7 April 2010

Vingeren of stoppen - 10 February 2010

Hoe veilig is muziek? - 14 January 2010