Wereldprimeur in de 21e eeuw. Of toch...

Het ACP Golden Classic toernooi heeft, naast een sterk en veelzijdig deelnemersveld, natuurlijk een unieke toernooiformule: het afbreken van partijen wordt voor het eerst in een 21e-eeuws toernooi weer toegepast. Na vijf uur spelen worden de spelers verplicht om de partij te staken en een zet af te geven, of de uitslag te bepalen. In de eerste ronde was er één partij die vijf uur duurde, en toen de arbiter de partij staakte, gaf een van de spelers op. In de tweede ronde was er een nieuwe kans. Ik toog als verslaggever van de website eropuit, op zoek naar dat ene unieke plaatje van deze 21e eeuwse wereldpremière.

Arbiters Joost Jansen en Mark Huizer (linksachter) vertellen Saskirian dat de speeltijd erop zit en er wordt afgebroken. Tegenstander Jobava kijkt toe.

Bij de andere partij ziet Le Quang Liem het na vijf uur spelen niet meer zitten en geeft op tegen Ivanchuk. Alle hoop is gevestigd op Jobava-Sasikiran.

Jobava geeft zijn notatieformulier af aan de arbiter, terwijl Saskirian nadenkt over zijn af te geven zet. Het is een druk circus, met veel mensen en veel handelingen, terwijl de klok van de zwartspeler gewoon loopt.

Jobava loopt zenuwachtig heen en weer. Zijn stelling ziet er niet goed uit en hij zal de afgegeven zet pas dinsdag weten.

Na ruim tien minuten nadenken en twee schijnbewegingen, schrijft Saskirian zijn zet op het notatieformulier, dat daarna in de enveloppe gaat. De Indiër is zich ervan bewust dat de livecamera's iedere hoek van de zaal kunnen filmen.

 

Saskirian checkt nog eenmaal de enveloppe: een verkeerde afgegeven zet kan grote consequenties hebben.

Arbiter Joost Jansen heeft de primeur als arbiter.

Met frisse tegenzin gaan de spelers met de enveloppe op de foto.

Yuri Garret, bestuurder van de ACP laat, op verzoek van de spelers het stellingsoordeel van de computer zien. Dat is ook meteen de charme van het afbreken: iedereen heeft toegang tot dezelfde middelen. 

Uit de live-analyse van ChessBomb blijkt dat Saskirian zwaar in het voordeel is. Het bevestigt het oordeel van Jobava, dat hij beter kan opgeven als Saskirian een van de sterkste zetten heeft afgegeven. 

Saskirian zegt dat hij een van de winnende zetten heeft afgegeven, waarna Jobava de strijd staakt. Hij geeft op. 
De primeur is weg. Jansen moet de weer enveloppe ontgrendelen. 

De spelers bespreken de partij met de arbiter. Saskirian vindt dat het afbreken vooralsnog veel papierwerk oplevert.

De afgegeven zet is 43...Le5.

Interview Saskirian

     

Recent articles